<Zırh Bulunuyor>****************************************************
Dönemin en iyi demircilerinden Orbeg, böyle bir zırh bulduğunu söyledi. Onu Hakan Tigin’in huzuruna çıkardılar:
— Hakanım! Ben dediğiniz gibi sert ancak hafif bir zırh buldum! Demirin içine ark madenini karıştırdım ve de bundan bir zırh yaptım. Dışını da örne ile sıvadım! İsterseniz deneyin, dedi.
Hakan, ağır gümüş kılıcını hızla zırha indirdi! Ancak inanılmaz bir şey oldu, zırh sapasağlam duruyordu!
Hakan Tigin, demirciyi ödüllendirdi ve tüm demircilere seri üretim yapmalarını emretti. Yaklaşık 300 asker güçlü zırh, ağır kılıç, iri beygir ve keskin oklarla kuşandırıldı. Tigin, önderliğinde 300 asker Uygur iline desteğe gittiler…
Uygurlarla Çinlilerin savaşmak için çıktığı Alan Ovasında büyük bir sessizlik vardı. Ancak sessizlik, Çinlilerin atağa geçmesiyle yerini, haşırtılara bırakmıştı. 2500 kişilik Çin Ordusu harekete geçmişti. Uygurlar yaklaşmalarını bekliyordu (Tigin’in Ordusu da) Çin Ordusu Tiginin Okçularının hedefine girmişti. Birden rüzgârın yönü değişti! Bilinmeyen bir yerden yüzlerce ok Çinlilerin üstüne doğru geliyordu! Çinliler kaçamadılar! BİR YILDIRIM GİBİ ÇÖKEN OKLAR, ONLARI YOK ETMİŞTİ BİLE! Çin askerleri, tek kılıç darbesi dahi vuramadan yok olup gittiler. Arkalarından gelen 2000 kişilik Çin Ordusu hızla Uygurların üstüne geliyordu. Ancak Akatepeden 300 aslan belirmiş ve büyük bir coşkuyla Çinlilerin üstüne geliyordu! Korkak Çinliler geri çekilmeye çalıştı. Ancak rüzgâr kadar hızlı olan Tiginin yiğitleri, onların etrafını kuşatmıştı. Ablukaya alınan Çin Ordusu ağır Kılıçlar arasında yok olup gittiler…
<UYGUR ELİ BİRLİK İSTİYOR!>******************************************
Askerler Handa zaferlerini kutlarken Tigin, Uygur Kağanı Sagurun karşısına çıktı. Tigine minnettar olan Sagur Han:
—Türkler bağımsızlıklarını size borçlular. Atalarımızın yaptığı gibi birlik olmalıyız. Çin’e karşı daha ciddi durmalıyız! Dedi.
—Tabii ki kardeşim, hepimizin tek devlet olması lazım. Dedi.
Daha da genişleyen Türkistan Devleti, Hakan olarak Tigini seçti. Başkent olarak Ötüken’i seçti. Elçiler iyilikle Türk Boylarına haber yolladılar. Tek Devlet olalım denildi. Kırgız, Kazak, Türkmen, Özbek, Kıpçak, Baçkurt ve niceleri teklifi kabul ettiler. Tarihten dersini almış Tatarlarda kabul etmek zorunda kaldı. Tüm Türkler sonunda TEK DEVLETTE BULUŞMUŞLARDU!
<PEKİNE DOĞRU…>*****************************************************
Seneler seneleri kovaladı, Tiginin bir oğlu olmuş ve beş yaşına gelmişti. Tigin ise 30 yaşındaydı. Devlet güçleniyor, büyüyordu. İntikamını aldığına hala inanmayan Tigin, 250.000 kişilik güçlü bir ordu topladı. Pekin’e gitmeye karar verdiler.
Büyük ordu Ötükenden Pekine kadar durdurulamadı. Taktik değiştiren Çinliler, tüm askerlerini Pekin’e yerleştirmiş; şehri koruyan surlar güçlendirilmiş ve yeni teknolojiler kullanıma hazır hale getirilmişti. Tiginin ordusu Pekin önlerinde bekliyordu. 1 saat boyunca böyle beklendi. Tigin’nin mancınıkları alevlendi. Akabinde ateş topları fırlatıldı ve Türk askerleri Çin surlarına doğru vahşice koşmaya başladılar. Ancak çin askerleri surların önündeki bahadırların üstüne yağ dökmeye başladı. Acı içinde bağıran yiğitler teker teker kızarıyordu!
Bu duruma daha fazla dayanamayan Tigin, askerleri geri çekti. Bilgeleriyle birlikte çadırında düşünmeye başladılar.
<Tigin’in Çözümü>********************************************************
Tigin, Çin Ordusunun Pekinin batı tarafını çok güçlü savunduklarını gözlemledi. Çünkü Ordumuzun yalnız batıdan gelebileceğini tahmin ediyorlardı! Tigin, Çinlilerin şüphelenmemesi için ordusunu birden geri çekmedi. Göstermelik olarak birkaç bin askeri Pekin önünde bekletti. Ordunun büyük bölümü Pekinin etrafını dolandı ve Pekinin doğusundaki bir ormanda konuşlandılar.
Gecenin karanlığı çökünce, Çinlilerin hiç ummadığı bir anda ve bir yerde Pekine saldırı başladı. Pekinin Doğu surları harap edilmiş, koca ordu şehri yağmalamaya başlamıştı. Baskına uğrayan Çinliler direnemedi ve teslim oldular. Hanedan sülalesi ele geçirilmiş ve Çin Türklere boyun eğmek mecburiyetinde kalmıştı.
ÇİN’İ ELE GEÇİREN TÜRKLER İÇİN TEHLİKE BİTMİŞMİYDİ? KOCAMAN ÇİN ÜLKESİ ELİMİZDE KALACAKMIYDI? HABERİ GELEN İSLAM ORDULARIYLA NASIL İLETİŞİM KURULACAKTI? TİGİN BU YENİ DİN KARŞISINDA NE YAPACAKTI?
Devam edecek…